Thursday, October 11, 2007

Kuidas valmib saatepea?

Tere õhtust! retsept.

Kõigepealt, saatepea tegemiseks on vaja varuda terve päev ning loota, et ilmaga veab.
Hommikul kell 9.00 algab grimm. Stilist on teinud oma töö juba eelmisel päeval ning kõigile on valmis pandud sobivad hilbud, mis oleksid ühtaegu moodsad ja samas igaühe isikupära toetavad.

Esimene võte on Elisega. Elis sõidab jalgrattaga (mis on ekstra võtte jaoks laenatud) kõnniteel umbes 50 korda edasi-tagasi, et saaks piisavalt hea võtte.
Ilm on küll päikeseline, aga väga külm. Vahepeal tuleb ära pühkida nina alt sinna tekkinud tilk.

Et saada aga liikuva taustaga portreevõte nii, et filmitav kohe kaadrist välja ei tormaks ning pilt oleks kaunilt dünaamiline, peab ka kaamera liikuma. Filmivõttel kasutatakse selleks eraldi rööbastel liikuvat kaamerat. Televõttel nii ei tehta. Sellepärast on operaator pugenud auto pagasiruumi. Ja nüüd saab 50x edasi-tagasi sõit hoopis uue maigu. Õnneks suhtuvad kõik võttesse sõbraliku uudishimuga ning politseid meile ei kutsuta.

Kui esimene kaader on valmis saadud, on Margiti kord. Õigemini, on Elise kord Margitile otsa sõita. Kui on korralikult otsa sõidetud, siis jalutab Margit umbes 38 korda üle Raekoja platsi. Mees, keda Margit saatepeas suudleb, pole võtte jaoks toodud näitleja, vaid üks paljudest, kes Margitit sel võttepäeval põsemusiga tervitasid:) Margitil on lihtsalt niiiii palju sõpru. Suudlevaid.





Ja siis peab Margit ulatama möödaminnes ja salaja Eve lastele aplesini.
Lastega võtted on täpselt sama rasked nagu võtted loomadega. Sest lastel on alati oma kange tahtmine, mis ei pruugi sugugi telemeeste omadega kattuda. Aga Tiare ja Iris on emalt telegeeni pärinud ja võte läheb kiiresti.





Ja nüüd apelsinivõtmine veel teisest suunast... väike Iris ootab, käsi pikalt ees - just nii nagu teleonu ütles.
Iris teeb tublisti kõik mis vaja ja seega vaja polegi rohkem kui 3 duublit. Sedagi vaid igaks juhuks ja rezhissööri rõõmuks.


Nüüd veel lastepark ja karussell. Niimoodi saab selle toreda pöörleva kaadri Evega, mis meie saatepea lõpetab, et ka operaator tiirleb karuselliga kaasa. Ja nii päris mitu korda. Kellel aga süda pahaks läheb, on Eve.



Nüüd on kell saanud umbes kuus õhtul. Materjal saatepea jaoks on koos. Edasi minnakse tööga montaazhi. Seal lõigatakse saatepea kokku, lisatakse graafika ning kujundatakse saatepeasse sobiv muusika. Ning kokku saidki sellised 18 sekundit:

3 comments:

Anonymous said...

Sed lugedes tahaks küll televisioonis töötada. Tundub väga huvitav valdkond olevat. Huvitav on lugeda kuidas midagi tehtud on.

Saate tegijatele jõudu!

Anonymous said...

Lahedad pildid. Kui telekast vaatad, siis ei tule selle pealegi, et tegelt asjaga nii palju vaeva nähakse.
Eks nii ole vist iga saatega ka - pealtnäha lihtne, aga tegelikult on telgitagused inimesed väga palju tööd teinud...

Minu poolt ka jõudu! Vaatan ikka kui saan. Aga tihti ei jõua koju. Saade võiks 18 või isegi hiljem hakata.

Blogi on teil täitsa lahe!

Anonymous said...

Lahedad prilld sel Elisel. Üldse on neil lahe riietus.